Giza espeziea : antropologia biologikoaren hastapenak / John H. Relethford ; [itzultzaileak, Elhuyar Fundazioa. Izaskun Ormazabal, Nahikari Gabilondo ; UPV/EHUko Euskara Zerbitzuak koordinatutako itzulpena ; hizkuntza-begiralea, Itziar Laka] - Relethford, John H. (Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 2011)
GAUR EGUNGO ANTROPOLOGIA BIOLOGIKORAKO SARRERA HONEK arlo horretako osagai nagusiak aurkezten ditu: genetika eta eboluzioaren teoria, gizakiaren eboluzioa eta bariazioa, erregistro fosila, eta primateen eboluzioa, biologia eta jokabidea. Testuaren ardatz nagusia biologiaren eta kulturaren arteko harremana da, eta arreta berezia eskaintzen zaio gizakiek primateen ordenan duten lekuari. INGELESEZKO ZAZPIGARREN ARGITALPENEKO BERRIKUNTZAK - Giza bariazioari buruzko kapituluak batera jarri dira, eta orain, giza eboluzioaren ondoko kapituluetan agertzen dira; hortaz, gizakien historia ebolutiboaren gaien ordena logikoagoa osatzen dute orain atal horiek, iraganetik hasi eta orainaldira arte. - Ugaztunen eta primateen biologiaren eta jokabidearen kapitulua sakon berrikusi da bizitzaren historiaren teoriari, primateen ugalketa-estrategiei, gurasordeei eta sakabanaketari eta jokabideari buruzko materiala sartzeko. - Ikerketa paleoantropologikoaren metodoei buruzko kapitulu berri bat gehitu da; metodo horien artean daude, besteak beste, datazio-metodoak, ekologia eta jokabidea fosiletatik abiatuta ikertzeko metodoak eta lehen primateak agertu aurreko eboluzioaren historia laburra. - Hominino terminoa erabili da testu osoan txinpantze-bonobo lerrotik banandutako garaitik ondorengo giza espezieei eta gizakiei buruz aritzeko. - Giza eboluzioaren erregistro fosilari buruzko kapituluak zehatz-mehatz berridatzi dira, argiagoak izan daitezen eta aurkikuntza eta interpretazio berrien gaineko datuak eskain ditzaten. GIZA ESPEZIEA LIBURUARI BURUZKO IRITZIAK Zehaztasun akademikoa eta ulergarritasuna batzea da liburu honen indargunea. Gai konplexu asko modu argi eta irakurterrazean azaltzen ditu graduatu gabeko ikasleentzako sarrera gisa, baina materiala sinplifikatu gabe. Informazio egoki guztia azaltzen du, eta ez ditu behar baino gai osagarri gehiago sartzen. Claire Cesareo-Silva, Saddleback College 30 urtez aritu naiz irakasten, eta garai hartan ez nuen askotariko testuak erabiltzeko aukerarik izan. Zorionekoa izan nintzen Relethforden testua (lehen argitalpenetik) erabiltzen lehenengoetakoa izan nintzelako, eta harrezkero ez dut liburua aldatu. John A. Alsoszatai-Petheo, Central Washington Unibertsitatea, Ellensburg Liburuan, Relethford doktoreak askotariko ikerketak, konplexuak eta gaur egungoak jartzen ditu graduatu gabeko ikasleen eskura. Alison Bell, Washington & Lee Unibertsitatea Bisitatu ezazu Giza Espeziearen sareko ikastetxearen webgunea www.mhhe.com/relethford7 helbidean.