Ahatetxo itsusia / H.C. Andersen ; Seve Callejaren edizioa ; Lurdes Auzmendiren moldapena ; Carmen Aguirrezabalen marrazkiak - Andersen, Hans Christian (1805-1875) (Ipotxak eta erraldoiak (Desclée de Brouwer), 2005)
Basoaren erdian bazegoen laku txiki bat, eta haren ertzean ahate eme batek habia zeukan itzalean, ihien artean. Eta han zegoen etzanda, bere arrautzak txitatzen kumeak jaiotzen ikusteko irrikan, azken txita agertu zen arte. -Tira, umetxook, jaio zaitezte azkar! -esaten zien arrautzei, ahatetxo txikiak agertzen zihoazela. "Bat, bi, hiru, lau... Ez, oraindik ez daude denak", esan zuen bere baitarako. "Oraindik arrautzarik handienekoa falta da jaiotzeko". Arrautza hautsi eta azken txita agertu zen. Handi-handia eta izugarri itsusia zen. Denetan itsusiena, iladan azkena zihoana, zen ordea uraren gainean hobetoen mugitzen zena.