Herri-egutegia : negua : udazken eta neguko jai-ohiturak / Igone Etxebarria, Akaitze Kamiruaga (Labayru Ikastegia) - Etxebarria, Igone (Euskara mintzagai (Kultura Saila), 2013)
Udazkenean ez dago jai-ospakizun berezirik, baina Domu Santu eguna eta San Martin, kasurako, nahiko egun seinalatuak ditugu. Abenduan sartzeaz batera, Gabon aurreko giroan hasten da, San Nikolas egunetik hasita. Gabon egunean hasi eta Erregenetara arte da Gabon zikloa bete-betekoa. Gabonak igarota, San Anton egunean animaliak eta lurrak bedeinkatzea egiten da. Otsaiaren hasieran Inauteri aurreko jai-ospakizun batzuk datoz: Kandelario, San Blas eta Santa Ageda bezpera. Hortik jarraian Aratoste eta Inauterien zikloa hasten da.