Nafarroako Erresumaren inbasioa (1199-1200) - Lopez de Luzuriaga, Iñaki; Nabarralde Fundazioa; Euskal Wikilarien Kultura Elkartea (Iruñea : Nabarralde Fundazioa, 2021)
Itzaletan ezkutatuta heldu zaigu Nafarroako Erresumaren 1200eko inbasioa, oroitzapenaren lanbroan galduta. Erdi Aroan Araba, Bizkaia eta Gipuzkoa Gaztelako erresumara atxiki zituzten, eta ez zen preseski modu baketsuan izan. Urte horietako gertaerek betiko aldatu zuten Nafarroan gorpuzten zen euskal estatu burujabearen patua: lurraldea murriztua, zatitua eta arroztua izan zen, biziraupenaren kinkan geldituz. 1199-1200eko okupazio militarra higadura historiko luze baten azken ondorioa izan zen: lurraldearen higadura bat batez ere, baina baita politikaren, kulturaren, gizartearen eta ekonomiaren arlokoa ere. QR kode bidezko informazio gehigarrirako sarbidea eskaintzen du
Bibliografia: 113-117 or.
Argitalpen honek Euskal Wikilarien Kultura Elkartearen diru laguntza jaso du
Keywords: Nafarroa (Erresuma) -- Historia -- 1194-1234 (Antso VII.a); Monografiak