Ilezuri / [testua] Kris Etxabe ; [ilustrazioak] Maite Márquez, Mikel Maiza ; [testu orrazketa, Garazi Ugalde Pikabea eta Ibon Plazaola] - Etxabe, Kris (Alberdania, 2021)
Duela hamar urte baino gehiago gertatutako gertaera errealean oinarritutako istorioa da. Ipar Poloko hartz bat agertu zen Argentina hegoaldeko kostaldean, eta aditu guztiek zehaztu zutenez, gutxienez 2.000 kilometro igerian eginda. Arrazoi tragikoa zuen hartzaren balentriak: berotze globalak ez die janaririk lortzen uzten Ipar Poloan bizi diren hartzei, eta bizirik jarraitzeko habitata aldatu behar dute. Horra Poloko hartzak arriskuan dauden animalien zerrenda luzean egotearen zergatia. Istorio zirraragarri honek, haurrei helarazten die zeintzuk diren klima-aldaketaren zergatiak eta ondorioak, irtenbide posibleen inguruan hausnarketa egin dezaten. Zerk bultzatu zuen gure hartza bidai izugarri luze hori egitera? Zein da Ilezuri hartzaren arazoa? Lagungu nahi badiozu, liburuan murgildu zaitez, eta tolestutako hegalen atzean bilatu...