Zientziaren historiografia (I) : aurrezientziatik Erdi Aroa arte - Bandres Unanue, Luis Mari (1944-2009) (Donostia : Gaiak, 1992)
"Zientziaren historiografia"ko ale honekin Gaiak argitaldariak zabalera handiko projektu bati ekiten dio. Projektu honen helburua Zientziaren historiografia osoa irakurlearengana heleraztea da. Lau tomotan eta ikuspegi moderno batez eta argazki ederrez horniturik egungo pertsona kultoari eskeini nahi diogu behar duen informazioa. Lehenengo ale honetan lau atal desberdin arakatzen dira. Hasteko, zientziaren jatorri ilunetan murgilduko gara Luis Mari Bandres idazlearen luma zorrotzaren bitartez. Horrela, gizakume aurrehistorikoak sortutako jakintzak, eta Mesopotamia eta Egiptoko zibilizazio ernegarriek jorratutako ibilbidetan barrena murgiltzeko aukera izango dugu. Bigarren atalean, eskola joniar, pitagorikoa, eta aro helenikoa aztergai izango ditugu. Erromatar inperio eta Bizantzioaren zientziara heldu arte (hirugarren partean). Azkeneko zatiak Islamiar zientziaren aportazio garrantzitsuak eta eskolastikoaren uzta, Erdi Aroa bukatu arte, azalduko ditu. Zientziaren emaitzarik garrantzitsuenak, beraz, gizakume modernoarentzat.
1992/01/08
Bibliografia: 235-236. or.
Hiztegia: 229-232. or.
1992/01/08
Keywords: Zientzia-dibulgazioa; Zientzia -- Historia; EIMAk onetsitako materialak; Monografiak