Jon Mirande Aiphasorhoren pentsamendu filosofikoa - Telletxea Tolosa, Marijo; IRALE (Donostia) (Donostia : Irale, 2022)
Miranderen artikuluetan eta literaturan dagoen filosofia azaleratzen da, Joxe Azurmendiren testuetatik abiatuta. Horri Miranderen beraren testuak gehitu zaizkio ikasleekin landu aha izateko Nietzscheren pentsamendua ikasten dutenean.Lan honen helburu nagusia da, Jon Miranderen idatzizko lanetatik abiatuta, haren pentsamendu filosofikoa zein den ahalik eta argien azaltzea. Miranderen lanari buruzkoikerketa eta argitalpen batzuk badira, baina Joxe Azurmendik idatzitakoak izan ezik, beste guztiak haren literatura-balioari buruzkoak edo ideologiari buruzkoak dira. Hortaz,zuberotarraren lanetan ageri den pentsamenduari buruzko lan bakarrak Joxe Azurmendik idatzitakoak dira: "Mirande eta kristautasuna" eta "Schopenhauer, Nietzsche eta SpenglerMiranderen pentsamenduan." Liburu horietan, Azurmendik sakonki aztertzen du Miranderen lana ikuspegi filosofikotik eta argi erakusten du, haren idatzi askotan badela filosofia bat. Agian, ez beti koherentea, lana ez baitugu osorik jaso; horretaz gain, batzuetan pentsamenduaren baitako eboluzio edo garapena ere erakusten duenez, ez da beti erraza filosofia-sistema gisa ikustea.Areago, badira Mirandek beste hizkuntza batzuetan idatzitako eta ezagutzen ez ditugun lanak. Nolanahi ere, Azurmendik argi erakusten du Miranderen filosofia aztertu eta kontuanhartzeko modukoa dela; hortaz, betiere Azurmendiren lanak oinarri, abiapuntu eta erreferentzia gisa hartuz, filosofia hori zertan den argitzen ahaleginduko naiz ondoko orrietan.Esan bezala, Azurmendiren ikerketak gidatuko du lan hau; era berean, ikuspegi filosofikotik esanguratsuenak diren testuak gehitu ditut, baita ulermena errazteko hiztegi batere. Pentsalari gisa, Miranderi zer toki dagokion gogoraraztea ez dago soberan, haren pentsamendua eta ideologiaren inguruko aurreiritziak direla medio, etengabeko baloraziomoralak egiten baitzaizkio. Lan honetan, juzgu horiek gabe, haren pentsamendu filosofikoaren nondik norakoak azalduko ditut.Bukatzeko, adierazi nahi dut lan hau, sakontasun eta azterketa filosofikoari dagokionez, Azurmendirena baino arinagoa izango dela, eta hainbat kontzeptu jakintzatemango ditudala. Berebiziko garrantzia dute, nire ustez, Miranderen lanaren transmisioak eta harekiko elkarrizketa eguneratuak: Mirande bere testuinguruan ulertu eta, gaur egungoerronka nagusiei dagokienez, zer ikuspegi eta proposamen egiten dituen aztertu.
Bibliografia: 79.-82. or.
Batxilergoa, 1. eta 2.mailak
Keywords: Mirande, Jon -- (1925-1972) -- Kritika eta interpretazioa; IRALEren materialak; Baliabide digitalak; Curriculumeko baliabideak; EIMAk onetsitako materialak; Biografiak