Arkitektura eta hirigintzako gidaliburua leku seguruak sortzeko : oinarrizko kontzeptuak eta gomendioak = Guía de arquitectura y urbanismo para generar lugares seguros : conceptos básicos y recomendaciones / Ezekiel Collantes Gabella ; [argazkiak eta irudiak, Eneko Garín Arrastoa ; itzulpengintza, Hitzurun Hizkuntz Zerbitzuak] - Collantes Gabella, Ezequiel (Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 2021)
Segurtasunik ezaren pertzepzioa edo delituarekiko beldurra pertsona batek delitu baten biktima izateko duen beldurra edo izua da. Segurtasunik ezaren pertzepzioa oztopo psikologiko bat da, eta gure portaera mugatzeaz gain, hainbat eratako egoera emozionalak, jarrerak edo pertzepzioak eragiten ditu. Alderdi indibidualean, delituarekiko beldurrak berekin dakar askatasun pertsonalaren mugatzea, bakartze soziala eta konfiantza pertsonalik eza. Horrek, aldi berean, aldaketa fisiologiko kaltegarriak (gaixotasun fisikoak, adibidez), ondorio psikologikoak (depresioa, besteak beste) eta jokamolde aldaketak eragin ditzake.