Euskararen historia soziala Elgoibarren (1950-1990) / [Elgoibarko Udala eta Badihardugu Euskara Elkartea] (Elgoibarko Udala ; Badihardugu Euskaral elkartea, 2023)
Euskararen egoera erabat okertu zen gerra aurretik gerra ostera Elgoibarren. Garai hartako debekuek eta zapalkuntzek euskarari bidea zeharo oztopatu arren, zenbait herritarrek euskarari eusteko zirrikituak bilatu zituzten. Elgoibarko Udalak eta Badihardugu Euskara Elkarteak euskalgintzaren gerraosteko memoria jaso eta zabaltzeko asmoz abiatutako proiektuaren baitan egin da bideo hau. 1950etik 1990era bitartean euskara eta euskal kultura bultzatzen jardun zutenen testigantzak jaso eta ezagutaraztea izan da asmoa: herriko euskararen historia soziala ezagutzera ematea. Ibilbide horretan asko izan dira euskararen alde lanean jardun dutenak, arlo ezberdinetan: hezkuntzan, euskalduntze-alfabetatzean, komunikabideetan, musika alorrean, antzerkigintzan... Grabazio guztiak landuta eta ikusgai daude Ahotsak.eus webgunean, Elgoibarko orrian