Sorgin ehiza Nafarroan = Caza de brujas en Navarra - Nabarralde Fundazioa; Irigarai, Josepe; Irazoki, Koro; Martínez de Lezea, Toti; Labat, Claude; Ametzaga, Arantzazu; Fernandez de Pinedo, Kike; Zamora, Auxtin; Basterretxea, Mª. Carmen; Lopez de Luzuriaga, Iñaki; Rekalde, Anjel; Amadoz Ongay, Bingen; et al. (Iruñea : Nabarralde Fundazioa, 2025)
Nafarroako konkistaren ondorioetako bat, 1512tik aurrera, sorgin ehiza izan zen. Tradizioak eta sinesmen zabalduenek Logroño prozesuarekin eta "Zugarramurdiko sorginak" deiturikoekin lotzen dute gertakari hori, 1609 eta 1610 bitartean. Baina, egia esan, biztanleariaren aurkako jazarpen sistematiko hau, erlijioa eta ustezko jokabide satanikoak aitzakiatzat hartuta, 1525ean hasi zen, oraindik konkista gerra betean zegoela, Auritzeko suekin ("lau bruxa eta bruxo bat"), eta XVI. mende osoan iraun zuen, 1614ko Isiltasun Ediktura arte. Auritz, Luzaide, Zaraitzu, Burgi, Anozibar, Malerreka, Araitz... Zugarramurdiraino. Zigor estrategia bat izan zen, landa eta mendi eremuetan Espainiaren nagusitasuna onartzen ez zuen biztanlegoaren artean izua piztea helburu zuena.
Testuak euskaraz, gaztelaniaz eta frantsesez
Keywords: Sorginkeria -- Euskal Herria -- Historia -- XVI-XVII. m; Sorgin-ehiza; Sorginak; Monografiak